Greet in de schijnwerpers op NPO2

Geplaatst op: 14 oktober 2024

Zaterdag 12 oktober was Delftenaar Margaretha Stegeman, roepnaam Greet, te zien in het NPO2 programma 'Zin in Morgen'. In de uitzending stond het thema 'blijf positief' centraal en deelden ze inspirerende verhalen, zoals die van Greet.

Foto: Greet (Margaretha Stegeman) en haar collega Truus in het Winkeltje in Abtswoude Bloeit. Fotograaf: Esther de Cuijper.

Greet blijft ondanks haar diagnose Alzheimer positief in het leven staan en staat in de wijk Voorhof, met hulp van Cultuurhuis Delft, in een eigen winkeltje. Hier verkoopt ze voor een symbolisch bedrag tweedehands kleding. Greet (85 jaar): “Ik kan nog goed lopen en ook al werkt dat [wijst op haar hoofd] niet zo goed meer, ik ben wel een vechter dus ik ga gewoon door.”

Meedoen in de maatschappij

Greet wordt bij het runnen van haar winkel begeleid door Cultuurhuis Delft. Marjet Roerink, cultuurcoach: “Als je een diagnose krijgt, zoals Alzheimer of Parkinson, dan doe je vaak niet meer mee in de maatschappij. Bij Cultuurhuis Delft kijken we vooral naar: wat kan je nog wel?” Greet: “Daar ben ik heel blij mee, want de hele thuis zitten is niks.” Greet heeft haar hele leven in de modewereld gewerkt. Een paar jaar terug organiseerde Cultuurhuis Delft een modeshow in Abtswoude Bloeit en leerden ze Greet kennen. Het Winkeltje is hieruit voortgevloeid.

Greet kijkt naar de toekomst

Afgelopen zondag 13 oktober vond in Abtswoude Bloeit een succesvolle Kleding Swap plaats. Hier werd kleding geruild, er was een workshop tassen maken en er was een kunstmarkt waar deelnemers aan activiteiten van Cultuurhuis Delft hun zelfgemaakte spullen aanboden. Het winkeltje van Greet was speciaal voor dit event ook open. Zij raakte geïnspireerd door het ruilen van kleding in plaats van verkopen. Ze gaat nu in gesprek met de jongere generatie die de Kleding Swap organiseert, om samen te gaan werken en de lijn van kleding ruilen voort te gaan zetten.

Het Winkeltje van Greet

Bij het Winkeltje van Greet vind je leuke vintage kleding voor een prikkie en krijg je persoonlijk kledingadvies van Greet en haar collega Truus. Het Winkeltje is geopend op donderdagochtend van 10.00 t/m 12.15 uur. Let op: je kunt alleen contant betalen, er is geen pin. Locatie: Abtswoude Bloeit, Aart van der Leeuwlaan 332.

Zin in Morgen

Zin in Morgen is een hartverwarmend programma met inspirerende verhalen over zingeving en ‘klein’ geluk. Het wordt elke zaterdag uitgezonden om 18.45 uur op NPO2. De aflevering met Greet van zaterdag 12 oktober is terug te kijken, onder andere via npo.nl (minuut 13.40 t/m 18.30).

Over Cultuurhuis Delft

Cultuurhuis Delft brengt mensen bij elkaar. Verbinden en (mee)maken: dit zijn de twee sleutelwoorden waar we voor staan. We vinden het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om kennis te maken met cultuur zoals muziek, theater, dans of andere vormen. We halen drempels weg en brengen mensen samen. Je vindt het Cultuurhuis Delft in de wijken Voorhof, Buitenhof en Tanthof.

Over Abtswoude Bloeit

Abtswoude Bloeit is een voormalig verzorgingshuis waar studenten, ouderen, cliënten van KesslerPerspektief, medewerkers van Pieter van Foreest en momenteel ook vluchtelingen uit Oekraïne samenwonen onder één dak. Op de begane grond is de Woonkamer van de Wijk, een plaats waar de buurt samenkomt en Cultuurhuis Delft activiteiten organiseert.

Foto: Greet (Margaretha Stegeman) en haar collega Truus in het Winkeltje in Abtswoude Bloeit. Fotograaf: Esther de Cuijper. 

Deel dit bericht