Patronen in keramiek en textiel

Geplaatst op: 17 januari 2024

Het Creatief Atelier Cultuurhuis gaat aan de slag met patronen. Die vind je overal om je heen; in kunst, architectuur, kleding, servies, behang en natuur.

Patronen

Dinsdag 16 januari 2024 gingen de vrouwen van Creatief Atelier Cultuurhuis van start met een nieuw onderwerp: patronen. In de kunst en architectuur hebben patronen een rijke geschiedenis. Maar ook op kleding, servies, behang en in de natuur. Patronen vind je overal om je heen! Het kunnen herkenbare figuren zijn maar ook abstracte motieven. Patronen komen terug in alle culturen en achtergronden van de mens. Het is tijdloos, herkenbaar, persoonlijk en verbindend.

Keramiek en textiel

In 15 bijeenkomsten ontwikkelen de deelnemers de patronen in papier, keramiek en textiel. Onder begeleiding van kunstenaar Maaike Kalkhoven starten ze met papier en daarna keramiek. Vervolgens gaan ze aan de slag met textiel samen met kunstenaar Funda Göçer. De patronen, het keramiek en textiel komen in de laatste bijeenkomsten bij elkaar. Zo ontstaat er een bijzondere tijdlijn in de ontwikkeling van nieuwe patronen. Het wordt echt een ontdekkingstocht.

Tijdens de workshops worden de invloeden uit verschillende culturen in de kunst verkend en met elkaar gecombineerd. De inspiratie vormen de patronen uit verschillende culturen. In zowel de keramiek als de textielkunst wordt er veel gedecoreerd met verschillende patronen.

Over Maaike Kalkoven en Funda

Kunstenaar Maaike Kalkhoven studeerde in 2022 af van de opleiding Beeldende Kunst en Educatie op ArtEZ Arnhem. Zij is een sociaal kunstenaar, curator en illustrator. Ze maakt objecten en installaties waarbij onderdelen of hele sculpturen van keramiek zijn gemaakt. Textiel designer Funda Göçer studeerde in 2023 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst, Textiel in Den Haag. Ze heeft ook meegewerkt aan het project Woord & Draad.

Wil je ook meedoen?

Heb je interesse om mee te doen met het Creatief Atelier Cultuurhuis? Leuk! Stuur van tevoren een bericht naar aanmelden@cultuurhuisdelft.nl om te checken of er plek is. De bijeenkomsten vinden plaats op de dinsdagochtend van 10.00 t/m 12.00 uur in Wijkcentrum Buitengewoon aan de Mozartlaan 670.

Foto: Aan de slag met patronen tijdens de eerste bijeenkomst uit deze reeks. Fotograaf: Maaike Kalkhoven.

Deel dit bericht