Jovey en DNA maken een rap

Geplaatst op: 31 maart 2022

Jovey en DNA lanceerden een nieuwe rap gemaakt in de muziekstudio in The Culture: “Binnen een week kende bijna elke jongere in de wijk Buitenhof de tekst al uit z’n hoofd”.

Rappers Jovey en DNA (fotograaf Fabiak Kollau)

Rappers Jovey en DNA (fotograaf Fabiak Kollau)

Met het nummer ‘Dreams’ willen de rappers Jovey (15) en DNA (16) een positief tegengeluid laten horen. Het nummer werd opgenomen in de muziekstudio in wijkcentrum The Culture in de Buitenhof. Een initiatief van Cultuurhuis Delft in samenwerking met producer Edi van Dicey en rapper BF. Direct na de release op 25 maart is het nummer al waanzinnig populair: “Het leeft enorm onder de jongeren in de wijk. Ze kennen de tekst allemaal uit hun hoofd”, vertelt Edi, die de jonge rappers het afgelopen jaar begeleidde bij het maken van de rap en bijbehorende clip.

Dreams
In het nummer Dreams doen Jovey en DNA een oproep aan andere jongeren om positief in het leven te staan en je doelen na te streven. “Tegenwoordig verheerlijken raps vaak zaken als geld, vrouwen en geweld”, legt Edi uit. “Het nummer Dreams is echt een tegengeluid en wil jongeren juist empoweren.” De rappers maakten ook een clip: “Jovey en DNA hebben hier zelf een concept voor gemaakt, locaties gezocht en gezorgd dat alles geregeld was voor de opnames.” De clip is voornamelijk opgenomen in Delft en te zien via YouTube. Het nummer Dreams is te beluisteren via de bekende streamingsdiensten.

The making off
De rappers maakten het nummer onder begeleiding van Edi van Dicey en artiest BF. Zij organiseren elke zaterdag rapworkshops voor jongeren in The Culture genaamd ‘015 op de beat’. Edi: “We leren jongeren tijdens de studiosessies om te gaan met de studioapparatuur, het maken van een rap en het schieten van een clip. BF en ik zijn begeleiders in dit traject. We geven handvaten en tips, maar het is de bedoeling dat de jongeren alles zelf ondervinden en in de toekomst zelfstandig een rap kunnen maken.”

De release: 015 on stage
Op vrijdag 25 maart was de release van het nummer Dreams. In wijkcentrum The Culture lieten Jovey en DNA hun nummer en clip voor het eerst zien en horen aan het publiek. Daarna hebben ze live opgetreden. “Het was lekker druk en er was een goede sfeer op de releaseparty”, blikt Edi terug. “Het nummer werd heel positief ontvangen en inmiddels kan bijna elke jongere in de wijk het nummer meezingen.” Deze avond was ook meteen de kick-off van de Urban House programmering, dat Cultuurhuis Delft samen met Canidream heeft opgezet.

Studiosessies: 015 op de Beat
In 2021 realiseerde Stichting Canidream in samenwerking met Cultuurhuis Delft een professionele muziekstudio in wijkcentrum The Culture voor jongeren uit de wijk Buitenhof. “Er lopen heel veel jong talenten rond in de wijk, die we graag een kans willen geven. De muziekstudio is daarom echt een aanwinst,” geeft Angela Kok, programmamaker bij Cultuurhuis Delft, aan. “Het nummer ‘Dreams’ is een prachtig resultaat en de muzieksessies van ‘015 op de Beat’ gaan hierna dan ook gewoon verder.” Edi: “Het traject dat we met Jovey en DNA hebben doorlopen starten we nu weer met een nieuwe lichting jongeren. We kijken enorm uit naar nog meer dope nummers uit de wijk!”

Edi en BF organiseren elke zaterdag van 16:00 tot 18:00 uur rapworkshops voor jongeren van 12 t/m 18 jaar in de studio in wijkcentrum The Culture aan de Mozartlaan 670. Aanmelden kan via www.canidream.nl/015opdebeat

Lees ook het interview met DNA, Jovey en Edi in het AD Delft van 10 april 2022: ‘Rappen over geld en geweld? Deze jongens doen het net even anders: ‘Wees juist een positief voorbeeld.’

Fotograaf: Fabiak Kollau

Bekijk en luister het nummer Dreams via YouTube:

Luister naar een interview met Jovey, DNA en BF op Omroep Wetering:

Deel dit bericht