Open Studio: kijkje achter de schermen

Geplaatst op: 13 mei 2022

Leonie is zangcoach bij Open Studio Delft. Elke donderdag zijn er hier bijeenkomsten. Om je hier een inkijkje in te geven stelden we Leonie vier vragen.

Open Studio

Open Studio Delft

Elke donderdag is er Open Studio in Delft. Een creatieve broedplaats voor talent uit de wijk, voor iedereen van 16 jaar en ouder die van podiumkunsten houdt. Leonie Bolleboom is zangcoach bij de Open Studio. Voor een kijkje achter de schermen stelden we haar vier vragen. De antwoorden geven je een mooi beeld van de bijeenkomsten van Open Studio Delft!

1. Welke activiteit organiseer je in de Voorhof? 
Leonie: “Voor Open Studio Delft regel ik alles wat te maken heeft met zang. Tijdens de bijeenkomsten van Open Studio werken we aan heel diverse projecten. We starten de donderdagavond bijvoorbeeld altijd met het repeteren van een koorstuk. Tijdens deze repetitie wordt er ook geoefend met zangtechnieken en help ik als zangcoach bij zang-technische vragen. Daarnaast zingen we ook Arabische nummers met de groep. Een aantal Syrische instrumentalisten begeleiden dan de muziek en helpen ons ook met de uitspraak. Verder zijn er nummers die we juist als een band spelen, zoals ‘Let it be’ van The Beatles en ‘As tears go by’ van The Rolling Stones.

Bij Open Studio Delft is er ook plek voor sing and songwriting. Dit staat onder leiding van muziekcoach Donnie DuVall en mij. We gaan dan aan de slag met het schrijven en repeteren van eigen nummers. Ook werken we aan de kwaliteit van de geschreven muziek en de uitvoering ervan.

Naast muziek wordt er bij Open Studio Delft ook begeleiding gegeven op het gebied van theater en regie. Dit staat onder begeleiding van theaterdocenten Marjet Roerink en Suzanne Vissers. Op dit moment werken Marije en Bram bijvoorbeeld aan de uitvoering van een zelfgeschreven theaterstuk.”

2. Hoe verloopt het? 
Leonie: “We hebben een enthousiaste groep mensen bij elkaar die iedere donderdagavond zin hebben om muziek en/of theater te maken. Ik ervaar de groep als warm en betrouwbaar waardoor er heel veel mogelijk is en men eigen wensen en verzoeken ook uitspreekt. Mensen nodigen elkaar bijvoorbeeld uit om muziek te maken in het sing and songwriting gedeelte. Ook maak ik speciaal koorstukken op verzoek om zo met een groep een bepaald nummer te kunnen zingen. Ik merk dat de mensen die donderdagavond repeteren met een lach de deur weer uitgaan.”

3. Vertel iets over jezelf.
Leonie: “Ik ben Leonie Bolleboom en ik ben geboren en getogen in Delft. Al sinds zijn vierde wilde ik zangeres, danslerares en juf worden. Toen ik vijf werd ging ik op dansles en op mijn 12e ging ik op musicalles bij de VAK. Ik vond het heerlijk dat in deze lessen eindelijk alles wat ik leuk vindt bij elkaar kwam. Daarna ben de theaterschool gaan doen in Rotterdam. Op mijn 18e starte ik met het geven van dansles en niet lang daarna gaf ik ook zang- en spelles. Ik ben naar het Conservatorium gegaan om muziekdocent te worden en uiteindelijk ben ik nu muziekdocent op de Eglantier, zangdocent, musicaldocent, arrangeur en heb ik een super leuke baan bij het Cultuurhuis!

Muziek is de taal die iedereen spreekt en voelt. Ik vind het mooi om mensen te binden en te kijken wat iemand nodig heeft om in zijn of haar kracht te staan. Dit kan met muziek. Voor mij is zingen en ook dansen weer thuiskomen bij mezelf. Muziek maken met elkaar is spelen en uiten zonder oordeel. Ik vind dit een heel mooi en belangrijk onderdeel van mijn werk en doe dit met veel liefde.”

4. Is er nog een plek om mee te doen en hoe kun je je opgeven?
Leonie: “Er is zeker nog ruimte om mee te komen doen bij Open Studio Delft. Je kan een mail sturen naar suzanne@cultuurhuisdelft.nl voor meer informatie en om je aan te melden. Leuk als je mee komt doen!”

Foto in header: still uit videobeeld van Crinso
Foto’s in galerij: Suzanne Vissers

Deel dit bericht